Grupul de lucru operativ al EUBAM promovează cooperarea în lupta împotriva contrabandei cu țigări

În perioada 30-31 octombrie, a avut loc la Odesa reuniunea anuală a grupului operativ al EUBAM în domeniul tutunului (EUBAM Task Force Tobacco). În cadrul evenimentului s-au întrunit experți din autoritățile de aplicare a legii din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Marea Britanie, precum și reprezentanți ai agențiilor UE – Europol, Frontex și OLAF. De asemenea, au participat și reprezentanţi ai Asociației ucrainene de tutun „Ukrtutun” precum și cei mai mari producători de țigări.

Participanții au făcut schimb de experienţă privind tendințele recente, noile moduri de operare, riscurile emergente și contramăsurile eficiente împotriva contrabandei cu produse din tutun și s-au angajat să pună în comun resursele pentru intensificarea în continuare a eforturilor destinate consolidării luptei împotriva contrabandei cu țigări. De asemenea, părțile au confirmat că grupurile interinstituționale de analiză a riscurilor si-au demonstrat eficacitatea, ajutând agențiile de aplicare a legii și cele de frontieră să fie pregătite pentru schimbările de pe piața ilegală a țigaretelor. Mai mult, parteneriatul dintre agențiile de aplicare a legii și producătorii de țigări care respectă legea, a fost evaluat ca fiind reciproc avantajos pentru reducerea comerțului ilicit cu produse din tutun.

În cadrul acestei întruniri, EUBAM a informat participanții despre rezultatele finale ale Operațiunii comune de control la frontieră (OCCF) „SCORPION”, încheiată în luna august 2019. Operațiunea s-a axat pe contracararea contrabandei cu țigări către Uniunea Europeană, în special a celor care provin din magazinele de tip duty-free, și a fost co-organizată de EUBAM și OLAF, cu participarea Ucrainei, Republicii Moldova și României. În urma activităților consolidate de control efectuate de către toate agențiile participante în baza informațiilor operative, și schimbului de informații prin intermediul platformei IT AFIS, pusă la dispoziție de către OLAF, organele de drept implicate în OCCF „SCORPION” au confiscat peste 15 milioane de bucăți de țigarete de contrabandă, transportate prin punctele de trecere a frontierei și zona de frontieră verde.

„Contrabanda cu țigări și producția lor ilegală au devenit o problemă serioasă în ultimii ani. Cooperarea dintre agențiile de frontieră și organele de drept din Republica Moldova, Ucraina și UE s-a dovedit a fi un instrument valoros în identificarea căilor și canalelor de contrabandă, precum și în descoperirea și dezafectarea instalațiilor de producție ilegală de țigarete. Bunele practici de schimb de informații și investigații comune ar trebui continuate și îmbunătățite.”, a declarat Slawomir Pichor, șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina.